Lekker weg in andermans land <$BlogRSDUrl$>
Click for Rotterdam, Netherlands Forecast
create your own visited country map

donderdag, december 18, 2003

HEEN EN WEER
Na dinsdagavond Pulp fiction te hebben gezien, gingen we woensdag 17 december met de trein naar Ayuthaya, 100 kilometer ten noorden van Bangkok. Ayuthaya was de Thaise hoofdstad in de zogeheten Ayuthaya-periode, aan het einde van de middeleeuwen. Hoewel de Burmese horden er flink hebben huisgehouden, is er nog veel te zien van dit degelijke imperium. De wats (tempels) liggen alleen wat ver uit elkaar. We huurden daarom fietsen. Op weg naar de fietsenverhuur wilde Wouter nog wat vieze papiertjes (we sterven in de verdaagde treinkaartjes en toegangsbewijzen) kwijt in een vuilnisbak. Hij liep bij de KFC binnen. Middenin een teambuilding-sessie was hij zo mooi van zijn rommel af.
Het leek hier op Drenthe, afgezien van de KFC. Of het Forum Romanum in Rome: rode bakstenen ruines in mooie groene grasperkjes. Het eerste oord was Wat Ratburana, waar een puike toren nog fier overeind staat. Hiertegenover is Wat Phra Mahathat. Hier zijn enkele niet-onthoofde boeddhabeelden te zien, en ook een romploos hoofd waar een boom zijn wortels omheen heeft laten groeien.
Vandaar gingen we naar Wat Phra Si Sanphet waar nog drie stupa's (antenne-achtige kegels bedoeld voor gebed) overeind staan. Erg mooi allemaal maar een warme exercitie, in de bloedhete zon zonder schaduw. In de laatste wat, Wat Phanam Choeng, hadden we eigenlijk niet zo'n zin meer. Maar als je in 365 dagen de wereld rond moet is iedere bezienswaardigheid uniek dus we gingen erheen. Daartoe moet men, met of zonder fiets, op een pontje. Dit deden wij. Aan de overkant van de rivier Mae Nam Chao Phraya was echter niks watterigs te zien. Geen ruines, geen kaartjesverkoop. Onverrichterzake gingen we maar weer op de pont. Fietsen ingeleverd en biefstuk gegeten in restaurant Tony's Place. Daar raakten we nog kort in gesprek met een schichtig Duits stel. De jongen droeg dezelfde schoenen als wij.
's Avonds terug in Bangkok lekker cocktails gedronken, overwegend of het nu echt al bijna kerst en oud en nieuw zou zijn. Wij hebben niet die indruk; wel blijft het lang zomeren.
Gelukkig voor onze perceptie hebben de Thais gevoel voor toerisme want her en der plaatsen ze versierde kerstbomen.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?